Uganda'da 2 tur dugun yapiliyormus. Bunlardan biri (bizde de olan) dini nikah, biri de resmi nikah. Gerci burada resmi nikah kavrami biraz daha farkli olsa ve yasal bir zorunluluk olmasa da genel olarak halk arasinda bu ikisinden biri (bazen hic biri) tercih ediliyor. Dini nikah tahmin edilecegi uzere kilisede gerceklesirken, resmi nikah genelde daha geleneksel seremonilerle, koylerde yapılıyor...
Bunlari niye yaziyorum, cunku bizim Uganda'da "geneleksel dugun" hikayemizde boyle basladı...
Bir gun ofiste ki oda arkadasim Barbara beni Uganda dugunleri hakkinda bilgilendirdikten sonra "Ben 4 aralikta evleniyorum, Mbarara'da geleneksel bir dugun yapicam, gelmek ister misin?" dedi.
Benden evet cevabını aldiktan sonra da, "Yanliz bizim dugunlerde geleneksel kiyafetler giyiliyor, sende 'Mushanana' giyer misin?" diye sordu.
Mushanana farkli renlerde olan, etek ve usten olusan, gelenksel bir dugun kiyafeti. Her ne kadar Hint sarilerini de andirsa, Afrika'da cok populermis:)
Barbara'ya "Bu kiyafet nasil bir sey, rahat mi?" sorusunu sorduktan ve aslinda bekledigim yaniti aldiktan sonra, bende onun bekledigi yaniti vererek, ikinci asamayi olusturan; "efenim bu kiyafet nerede bulunur?" "Kaca bulunur?" sorularina gectim ve en sonunda kiyafeti kiralamaya karar vererek, bu konusmayi noktaladik...
Dugune Gidis Yolculugu:
Kampala'dan sabah 08:00 saatlerinde baslayan Mbarara yolculugumuz, ogleden sonra 15:00 de sona erdi.
Yolun bozuk olmasi, sikcana verilen molalar sayesinde 5 saat surmesi gereken yolculugumuz, tabiiki 7 saat surdu. Ama insan buralarda 1-2 ay yasamaya baslayinca bu durumlara artik cok sasirmiyor:)
Yolda ki tum hoplama ve ziplamalara, zorunlu verilen molalara ve hatta kucuk capta yasadigim soguk algınlıgına ragmen, yolculuk keyifli gecti. Yolculugun keyifli gecme nedelerinin basinda otobusu birlikte paylastigimiz damadin ailesinin, sicak kanli tavırlariydi:)
Oraya vardiktan sonra, ilk aktivitemiz geleneksel Mushanana'larimizi giyip, dugunun yapilacagi koye gitmek oldu. Dugun (birazdan fotolarda gorulecek olan) muhtesem doga manzarasina sahip, bir yani Tanzanya, diger yani Rwanda siniri olan, bir ovada yapildi.
II asamadan olusan dugun seremonisi; dans gosterisi, "kiz isteme", "karsilikli hediye verme", yemek fasli ve yuzuk takma bolumlerinden olusuyordu. 16:00 da baslayan dugun, 22:00 da bitti.
Tum yol yorgunluguna karsin, gunun sonunda "iyi ki gelmisim, superdi"dedigimi hatirliyorum.
Eee artik "Uganda'ya geldim, bir geleneksel dugun de goremedim" demem:)
Dugunden Goruntuler:
Sol bastan say; WCH ofisten Jennifer, Kirsten, ben ve Rachel
Gelin ve Damadin ailesi arkadaslari & Biz:)
Sagda Tanzanya, solda Rwanda sınırı....
No comments:
Post a Comment